Antreprenorii din țară participă la o serie de sesiuni de informare privind noul Acord de liber schimb dintre RM și țările EFTA (Elveția, Norvegia, Islanda, Liechtenstein)

2Începând cu ziua de astăzi, 21 noiembrie 2023, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în parteneriat cu Proiectul OPTIM (Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova) susținut de Guvernul Elveției și implementat de Helvetas, lansează ciclul de seminare aplicativ-practice cu genericul „Noul Acord de liber schimb dintre RM și țările EFTA, potențialul de cooperare între țări”.

În cadrul seminarelor participă peste 70 de persoane interesate, antreprenori, oameni de afaceri, manageri de export din cadrul companiilor care deja au experiență în export și își doresc să-și extindă afacerile către piețele EFTA.

În iunie a c., Republica Moldova a semnat Acordul de liber schimb cu statele din Asociația Europeană de Liber Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) ceea ce reprezintă un pas semnificativ pentru Republica Moldova pentru extinderea piețelor de export și consolidarea relațiilor comerciale. Acordul respectiv prevede eliminarea taxelor vamale la importurile de produse industriale și acordarea concesiilor pentru accesul pe piață a produselor agricole din Republica Moldova.

Pe parcursul instruirilor participanții vor fi familiarizați cu avantajele noului Acord de liber schimb, condițiile pentru accesarea piețelor respective în special pentru produse agroalimentare, contractarea internațională și aspectele juridice, procedurile vamale și formalitățile la export, regulile de origine între Republica Moldova și țările EFTA.

Acordul cu țările EFTA va oferi un acces liber pentru produsele industriale și unul îmbunătățit considerabil pentru cele agricole autohtone. Acordul va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între părți, va facilita accesul la noi piețe și va atrage noi investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova. Aceste sesiuni de informare, organizate cu suportul Proiectului OPTIM, vin să sprijine  antreprenorii în eforturile de promovare a produselor locale pe piața internațională, iar CCI a RM va continua să ofere asistența necesară în vederea sporirii competitivității exportatorilor.”, a relatat  Natalia CALENIC, vicepreședinte CCI a RM.

Potrivit Annei ȚÎBULEAC, director adjunct al Proiectului OPTIM, aceste sesiuni prezintă un prim pas pentru ascensiunea producătorilor locali pe piețele internaționale.

„În ultimii ani vedem o prezență tot mai sporită a producătorilor autohtoni pe piețele externe, ceea ce dă dovadă de un potențial crescut a producătorilor din diverse domenii ale economiei naționale. Acordul prezintă un pas important pentru Republica Moldova, ceea ce înseamnă diversificarea piețelor, noi oportunități, dar și noi cerințe, provocări și investiții. Proiectul OPTIM vine cu o abordare complexă pentru a facilita competitivitatea și creșterea companiilor, dezvoltarea economiei Republicii  Moldova.”, a specificat directorul proiectului.

Sesiunile se desfășoară în format hibrid (offline și online) și sunt moderate de experți în domeniu din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, ANSA și a CCI a RM.

NOTA: Această activitate este finanțată cu suportul Elveției, în cadrul Proiectului „OPTIM – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” implementat de HELVETAS.

Cooperarea instituției camerale cu OPTIM a început în 2018, iar pe parcursul anilor, cu suportul proiectului, CCI a dezvoltat servicii electronice, platformele www.client.chamber.md, www.virtual.fairs.md, a realizat analiza impactului Covid-19 asupra mediului de afaceri, a promovat produsele autohtone în cadrul expozițiilor regionale. 

Distribuie acest articol: