Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova lansează un proiect nou care vizează sporirea nivelului de digitalizare a companiilor de pe ambele maluri ale râului Nistru

Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova, în cooperare cu Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol, lansează proiectul „Creșterea nivelului de digitalizare a companiilor de pe ambele maluri ale râului Nistru”. Proiectul este „conceput pentru un an și va avea ca scop creșterea aptitudinilor informatice, automatizarea și digitalizarea proceselor de afaceri, cu accent pe întreprinderile mici și mijlocii.

286227010_3158854084357448_973327543948569921_n

Proiectul presupune în primul rând, realizarea unui studiu de determinare a necesităților companiilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Această cercetare se va desfășura în două etape.  În prima etapă, se vor organiza focus-grupuri cu experți, furnizori de servicii și specialiști în integrarea sistemelor informaționale. A doua etapă include desfășurarea chestionării companiilor referitor la experiența pe care o dețin în implementarea acestori sisteme.

Obiectivul studiului este de a stabili cele mai solicitate și eficiente programe adoptate în practicile de digitalizare, pentru dezvoltarea afacerilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Urmare a acestui studiu, va fi implementat un curs de nouă luni:  „Automatizarea și digitalizarea proceselor de afaceri ale unei companii comerciale”. Programul este planificat să se desfășoare începând cu luna august 2022 până în luna aprilie 2023, păstrându-și actualitatea și după finalizarea proiectului.

Studiul va cuprinde cel puțin 100 de companii din diverse domenii de activitate de pe malul drept și 50 de pe malul stâng. Cursul va implica reprezentanții a cel puțin 40 de companii din Moldova și 20 din Transnistria.

„Proiectul va ajuta comunitatea de afaceri să înțeleagă în mod obiectiv fluxul mare de procese ineficiente în digitalizarea afacerilor și să dezvolte un curs de formare care să ofere un răspuns precis cu privire la necesitatea implementării unui anumit soft, va contribui, de asemenea, la evaluarea pieței furnizorilor de software cât și a piaței muncii specialiștilor TIC.” a subliniat coordonatorul proiectului Vladimir Isaev,

Proiectul va dezvolta noi canale de vânzări prin intermediul internetului, iar creșterea comerțului online, la rândul său, va stimula companiile de curierat, serviciile poștale și de transport.

La finele proiectului, va fi organizată o conferință de amploare cu tematica „Automatizarea și digitalizarea proceselor de afaceri ale unei companii comerciale”, planificată pentru prima jumătate a anului 2023.

Proiectul va fi implementat în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de consolidare a încrederii între comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistrului”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

 

Distribuie acest articol: